söndag 12 september 2010

Potatisgratäng

Jag är en stor fantast av färskpotatis, kokt, ungsstekt, varm, kall, whatever. Men färskpotatisperioden är ju inte evig så då är det ju tur att det finns så mycket annat man kan göra av potatis som är lite äldre. En av mina och jag misstänker många andras favoriter är potatisgratäng. Här kommer ett recept som tillagas lite annorlunda men som är supergott!

Ingredienser
Detta recept är till ca 6-8 personer som är hyfsat hungriga.
  • 2 kg potatis
  • 5 dl mjölk
  • 5 dl grädde
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • smör
  • ost
  • 1 msk salt
I nästan alla recept för potatisgratäng står att man skall använda en mjölig potatis som t ex King Edward. Det tycker inte jag, jag tycker det blir bättre med en lite fastare sort, kanske Sava eller t o m Bintje. Så är risken mindre att det blir mos av alltihop.
Skala potatisen, skölj och skär i skivor. Jag föredrar lite tjockare skivor, kanske 7-8 mm tjocka.

Skala löken och dela den på hälften. Hacka vitlöksklyftorna fint. Lägg potatis, gul lök och vitlök i en stor kastrull. Tänk på att ta en tillräckligt stor kastrull så att det finns lite utrymme mellan innehållet och upp till kanten. Annars blir det svårt att undvika att det kokar över och sölar ner spisen.

Ca en matsked med salt blir lagom.

Blanda grädden och mjölken och slå i kastrullen. Detta skall nu koka till potatisen är nästan klar. Det skall fortfarande vara lite motstånd i mitten när man testar med provsticka. Se upp så att gräddmjölken inte kokar över och rör försiktigt om några gånger under tiden. Potatisen har en tendens att fastna i botten så lossa den försiktigt med jämna mellanrum.

När potatisen känns klar så ta upp den med en hålslev och lägg den i en smörad gratängform. Riv någon god och smakstark ost, t ex lagrad Cheddar eller Västerbotten och varva med den. Löken har gjort sitt jobb genom att ge smak till rätten och tas nu bort och kastas.

Jag tar tillvara gräddmjölken som fanns i kastrullen och häller i gratängformen. Inte för mycket för då blir den alldeles för lös, ett lager på ca 5-10 mm brukar bli lagom. Gratängen blir gräddig men får ändå en fin och "knaprig yta".

Avsluta med att strö över lite mer riven ost.

Skjuss in i ugnen. I mitten och ca 240 grader. Efter ca 15 min bör gratängen ha en fin färg. Stäng av ugnen och låt stå på eftervärme i kanske 20 minuter eller till den andra maten är klar!

Aldrig fel till en god köttbit av valfritt slag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar