torsdag 2 september 2010

Polsk trerätters

En liten tripp med jobbet till Bygdoszcz i norra Polen bjöd bl a på en trerätters middag med traditionell polsk mat.

Vi gick ut lite lätt med Szmalec, en blandning av ister, gurka, lök och en del annat odefinierat som breds på surdegsskivor och äts med saltgurka. I väntan på soppan, och som tilltugg till den goda pilsnern var det inte så illa.

Sedan kom soppan in, benämnd Zurek. Det var en klar soppa där korvslantar var den tongivande ingrediensen, rökt korv. Andra ingredienser var bl a morötter och lök. Den var ganska fet också. Basen var en kraftig köttbuljong.

Huvudrätten och ytterligare en pilsner. Det lokala ölbryggeriet köptes för några år sedan upp av Heiniken som helt sonika lade ner det. Vi fick hålla tillgodo med öl från Warszawa, inte dåligt och priset var ca 15 kr/halvliter. Huvudrätten en oxrulad, varken mer eller mindre, på polska benämnd Rolady. Till detta serverades rödkål och något som var gjort på korn. Jag valde dock bort detta och beställde klyftpotatis. Hade inte ätit sen frukost och vågade inte chansa. Ångrar detta nu.

Kvällens clou var helt klart desserten. Polsk cheesecake (sernik). En vällagad cheesecake, lagom söt och syrlig, toppad med grdäde och lite chokladsås. Avnöjts med en rykande het espresso (kawa). Mums!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar